مسمومیت غذایی چیست؟

مسمومیت با مواد غذایی در عین حال که آزاردهنده است ولی مشکل خطرناکی نیست. به گفته منابع قابل اعتماد مراکز کنترل و پیشگیری بیماری ها (CDC)، هر سال از هر 6 آمریکایی 1 نفر نوعی مسمومیت غذایی را تجربه می‌کنند.

مسمومیت غذایی شایع است اما خطرناک نیست.

علائم مسمومیت غذایی

اگر مسمومیت غذایی داشته باشید، در نهایت متوجه آن خواهید شد. علائم بسته به منبع عفونت می‌توانند متفاوت باشند. مدت زمان لازم برای ظهور علائم نیز به منبع عفونت بستگی دارد، اما می‌تواند از 1 ساعت تا 28 روز متغیر باشد. موارد معمول مسمومیت غذایی حداقل سه مورد از علائم زیر را شامل می‌شود:

۱. کرامپ شکم

۲. اسهال

۳. استفراغ

۴. از دست دادن اشتها

۵. تب خفیف

۶. ضعف

۷. حالت تهوع

۸. سردرد

علائم اصلی مسمومیت غذایی که شامل سردرد یا اسهال است.

علائم مسمومیت غذایی خطرناک شامل موارد زیر است:

۹. اسهال بیش از سه روز ادامه دارد

۱۰. تب بالاتر از 38 درجه

۱۱. مشکل در دید یا صحبت کردن

۱۲. علائم کم آبی شدید که ممکن است شامل خشکی دهان، دفع ناچیز یا قطعی ادرار باشد

۱۳. ادرار خونین

اگر هر یک از این علائم را داشتید، باید فوراً با پزشک خود تماس بگیرید.

چه عواملی باعث مسمومیت غذایی می‌شود؟

عامل بیشتر مسمومیت‌های غذایی یکی از سه مورد زیر است:

باکتری‌ها

باکتری ها شایع ترین علت مسمومیت غذایی هستند. وقتی به باکتری های خطرناک فکر می کنید، اسامی مانند ای کلای (E.coli)، لیستریا (Listeria) و سالمونلا (Salmonellacome)  را به خاطر داشته باشید. سالمونلا بزرگترین عامل موارد مسمومیت غذایی جدی در ایالات متحده است. با توجه به منبع CDC، تخمین زده می شود سالانه 1000،000 مورد مسمومیت غذایی، از جمله نزدیک به 20،000 بستری در بیمارستان، می تواند به علت عفونت سالمونلا باشد. کمپایلوباکتر (Campylobacter) و بوتولیسم (C. botulinum) دو باکتری کشنده کمتر شناخته شده هستند که می توانند در غذاهای ما کمین کنند.

باکتری‌ها در غذا باعث مسمومیت می‌شوند.

انگل‌ها

مسمومیت غذایی ناشی از انگل‌ها به اندازه مسمومیت غذایی ناشی از باکتری ها معمول نیست، اما انگل های پخش شده از طریق غذا بسیار خطرناک هستند. توکسوپلاسموز انگلی است که در موارد مسمومیت غذایی بیشتر دیده می‌شود. معمولاً در جعبه بستر گربه یافت می‌شود. انگل‌ها می‌توانند سال‌ها در دستگاه گوارش پنهان شوند. با این حال، افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف و زنان باردار در صورت وجود انگل‌ها در روده هایشان، عوارض جدی خواهند داشت.

ویروس‌ها

مسمومیت غذایی می‌تواند در اثر ویروس نیز ایجاد شود. نورو ویروس که به عنوان ویروس Norwalk نیز شناخته می‌شود، سالانه بیش از 19 میلیون مورد از مسمومیت غذایی را ایجاد می‌کند. در موارد نادر، می تواند کشنده باشد. ساپوویروس، روتاویروس و آستروویروس علائم مشابهی را باعث می‌شوند، اما میزان آن ها کمتر است. ویروس هپاتیت A عامل یک بیماری جدی است که می‌تواند از طریق غذا منتقل شود.

چگونه مواد غذایی آلوده می‌شوند؟

پاتوژن‌ها را می‌توان تقریباً در تمام غذایی که انسان می‌خورد یافت. با این حال، گرمای پخت و پز معمولاً عوامل بیماری زای موجود در غذا را  قبل از مصرف از بین می‌برد. غذاهای خام منبع معمول مسمومیت غذایی هستند زیرا روند پخت و پز را طی نمی‌کنند.

گاهی اوقات، مواد غذایی از طریق مدفوع با ارگانیسم‌ها تماس پیدا می‌کند. این معمولاً زمانی اتفاق می‌افتد که شخصی که مواد غذایی را آماده می‌کند، دست‌های خود را قبل از پختن نشوید.

گوشت، تخم مرغ و لبنیات غالباً آلوده هستند. همچنین ممکن است آب با ارگانیسم‌هایی که باعث بیماری می‌شوند آلوده شود.

چه کسی در معرض مسمومیت غذایی است؟

هر کس می‌تواند دچار مسمومیت غذایی شود. از نظر آماری تقریباً هر فرد حداقل یک بار در زندگی خود با مسمومیت غذایی روبرو خواهد شد.

برخی جمعیت‌ها بیشتر از سایرین در معرض خطر هستند. خطر عفونت و عوارض ناشی از مسمومیت غذایی در افراد با سیستم ایمنی ضعیف یا بیماری خود ایمنی بیشتر است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *