مسمومیت دارویی ممکن است عمدی یا تصادفی اتفاق بیفتد و برای فرد یا اطرافیان نگران کننده باشد. علائم و نشانه های مسمومیت دارویی برای هر فرد با توجه به نوع و مقدار دارویی که مصرف کرده است، متفاوت است. راهکارهایی برای از بین بردن مسمومیت دارویی وجود دارد اما اگر مسمومیت شدید و حاد است، هرچه سریع تر به درمانگاه مراجعه کنید. برای اطلاع از علائم و روش های درمان مسمومیت دارویی و اینکه چگونه مسمومیت دارویی را از بین ببریم با ما همراه باشید.
علائم مسمومیت دارویی
مسمومیت دارویی زمانی اتفاق می افتد که بدن با مقدار زیادی از یک ماده یا دارو مواجه شود. مصرف دوز های بیشتر دارو و قرص ها می تواند برای سلامت شما در کوتاه مدت و بلند مدت ضرر زیادی داشته باشد. اثرات مسمومیت دارویی بر بدن باعث ایجاد تداخل در مغز و بدن می شود و علائم و نشانه های آزاردهنده ای را برای فرد ایجاد می کند. نشانه ها و علائم مسمومیت دارویی در بزرگسالان عبارتند از:
- حالت تهوع و استفراغ
- دل درد و دل پیچه
- سردرد
- ضعف و سرگیجه
- اسهال
- لرز
- عدم تعادل بدن
- پایین آمدن هوشیاری
- از دست دادن اشتها
- ترشح بزاق زیاد
- آبی رنگ شدن پوست و لب ها
- دشواری در بلع
- گشاد شدن مردمک چشم
- لرزش دست و پا
- هذیان و توهم
اگر دوز داروی مصرفی خیلی بالا باشد در موارد کم و نادر ممکن است مسمومیت دارویی شدید اتفاق بیفتد، علائم مسمومیت دارویی حاد شامل تشنج، ناتوانی در نفس کشیدن و کما می باشد.
علائم مسمومیت دارویی در کودکان
گاهی پیش می آید که کودک به صورت تصادفی دارویی را مصرف می کند و دچار مسمومیت دارویی می شود. شواهد نشان داده که معمولا کودکانی که برای مسمومیت دارویی به بیمارستان مراجعه می کنند، زیر ۵ سال دارند. گاهی نیز کسی که از کودک مراقبت می کند، ممکن است به او داروی اشتباه یا دوز اشتباهی از دارو را بدهد و موجب مسمومیت دارویی در کودک شود. علائم مسمومیت دارویی در کودکان عبارتند از:
- استفراغ
- ناتوانی و سختی در نفس کشیدن
- بی قراری زیاد
- آبریزش دهان
- عرق سرد
- ضربان قلب بالا
- ناتوانی در دفع ادرار یا مدفوع
درمان سریع مسمومیت دارویی
اگر تصور می کنید خودتان یا یکی از اطرافیان شما ممکن است دچار مسمومیت دارویی شده باشید، بهتر است هر چه سریع تر برای درمان اقدام کنید. اینکه چگونه مسمومیت دارویی را از بین ببریم به دوز، نوع دارو، شرایط فرد مصرف کننده و … بستگی دارد. روش های درمان مسمومیت دارویی متفاوت هستند و تنوع زیادی دارند پس باید با توجه به شرایط یک گزینه متناسب با خودتان را انتخاب کنید. در نظر داشته باشید اگر داروی مصرف شده خطرناک است یا دوز مصرفی خیلی زیاد بوده، بهتر است سریعا با اورژانس تماس بگیرید یا به پزشک مراجعه کنید. در مرحله اولیه و درمان سریع مسمومیت دارویی هایی که شدیدتر و حاد هستند، نحوه برخورد شما با مسمومیت دارویی می تواند تعیین کننده و بسیار مهم باشد. مراحل درمان اولیه و سریع مسمومیت دارویی شدید عبارتند از:
- سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید.
- اگر فرد مسموم شده ناهشیار است، او را به پهلو بخوابانید، سرش را به عقب خم کنید و چانه اش را جلو بیاورید تا مطمئن شوید مسیر تنفسی او باز است.
- تنفس فرد را بررسی کنید.
- سعی نکنید که شخص مسموم را مجبور به استفراغ کنید.
- به شخص مسموم شده، دارو یا خوراکی دیگری ندهید.
- صبر کنید تا اورژانس برسد یا شخص مسموم شده را به بیمارستان برسانید.
درمان مسمومیت دارویی در منزل
گاهی مسمومیت دارویی حاد و شدید نیست و ممکن است با گذر زمان، رفع شود. برای بعضی از داروها، داروهای معکوس کننده ای وجود دارد که می تواند اثر مسمومیت آن ها را از بین ببرد. هیچ راهکار یکسانی برای اینکه مسمومیت دارویی را از بین ببریم وجود ندارد که برای همه مسمومیت های دارویی جواب دهد پس باید بدانید که درمان مسمومیت به روش خانگی باید با احتیاط زیادی انجام شود، چون به عوامل زیادی مثل اینکه مسمومیت ناشی از چیست یا چقدر از مصرف دارو می گذرد، بستگی دارد. اگر خودتان یا یکی از اطرافیانتان دچار مسمومیت دارویی شده باشید احتمالا الان برایتان سوال پیش آمده که برای مسمومیت دارویی چکار باید کرد؟ در ادامه به راهکارهایی اشاره می کنیم که می توانید با آن ها مسمومیت دارویی را در خانه تا حدودی درمان کنید. راه های رفع مسمومیت دارویی در منزل عبارتند از:
- مصرف زیاد مایعات
- مصرف کم موادغذایی شکر دار
- مصرف مواد غذایی با آنتی اکسیدان
- مصرف موادغذایی حاوی پروبیوتیک
- مصرف مواد غذایی حاوی سولفور
- کم کردن مصرف نمک
- استراحت و خواب کافی
- عدم مصرف الکل
- فعالیت فیزیکی